Firma Lipkon - Koncentraty

Idź do spisu treści

Menu główne:

Działalność firmy jest kontynuacją długoletniej tradycji przetwórstwa owocowego na terenie czarnoziemów pyrzyckich, ziem Pomorza Zachodniego. Atutem korzystnego położenia geograficznego jest wysokiej jakości własna baza surowcowa. Dodatkową zaletą położenia firmy, w międzynarodowych kontaktach handlowych ,są krzyżujące się drogi z północy na południe Europy i z Europy zachodniej aż po krańce wschodnie.

Obecność naszej firmy na terenie Polski sięga roku 1988 ,kiedy to założyciel i obecny właściciel przybywa do Polski i podejmując olbrzymie ryzyko ówczesnych czasów, którego stawka jest los Jego i jego firmy w Niemczech , rozpoczyna działalność gospodarczą zakładając Spółkę j.v. z Zakładem Przetwórstwa Rolno- Spożywczego w Lipianach należącym do Kombinatu Państwowych Gospodarstw Rolnych. Początki nie zawsze były łatwe, nie pozwalając sobie jednak na bierność i pokonując trudności ówczesnych czasów, w 1990 roku na wydzierżawionym terenie powstaje firma "Lipkon" Sp. z o.o.

W roku 1996 kupując majątek upadłego Przedsiębiorstwa Rolno-Spożywczego, firma staje się właścicielem terenu, na którym do chwili obecnej prowadzi działalność gospodarczą.
Konsekwentnie i dynamicznie realizując zaplanowane działania , respektując jednocześnie surowe kryteria jakościowe gwarantujące jakość, udało się 7 krotnie zwiększyć produkcję.
Wypracowywany zysk zapewnia firmie samodzielność finansową i dalszy rozwój na rynku Polskim.
Realizując założenia Właściciela, polityka Zarządu zapewnia firmie jakość i zysk, nie zapominając jednak o właściwych relacjach międzyludzkich.
W trosce o dobro drugiego człowieka stawia się na jego indywidualizm i współpracę, nie zapominając o szacunku dla środowiska.


Koncentraty spożywcze to produkty żywnościowe otrzymywane metodą przemysłowego odwodnienia lub zagęszczenia surowców roślinnych i zwierzęcych, nadające się do dłuższego przechowywania oraz szybkiego przyrządzania. Zasadniczym celem przemysłowej produkcji koncentratów spożywczych jest przygotowanie trwałego produktu w takim stanie, by w
możliwie krótkim czasie mógł być przygotowany do spożycia.

Najważniejsze zalety koncentratów spożywczych:
  • Łatwość przyrządzania posiłku
  • Wielokrotnie mniejsza masa i objętość w stosunku do produktów nieodwodnionych
  • Duża trwałość

Koncentraty spożywcze możemy podzielić na:
  • Koncentraty obiadowe
  • Koncentraty deserów
  • Koncentraty przypraw do potraw
  • Koncentraty napojów
  • Koncentraty zbożowe
  • Dodatki do ciast i potraw
  • Koncentraty spożywcze pozostałe

Koncentraty obiadowe – to produkty spożywcze otrzymane z odwodnionych, zagęszczonych lub przetworzonych surowców roślinnych, zwierzęcych lub ich mieszanin z dodatkiem lub bez dodatku naturalnych przypraw roślinnych, spożywczych dodatków smakowo-zapachowych, substancji wzmacniających smak i zapach, substancji poprawiających strukturę produktów, barwników organicznych lub identycznych z naturalnymi.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego